Křehké skořápky pro pevné kosti

Eggs Protein Food Eggshells Eggshell Fragile

Křehké skořápky pro pevné kosti

Také milujete k snídani hemenex či míchaná vajíčka? Vyklepneme vajíčko na pánev a už se
těšíme, jak si pochutnáme na obsahu skořápky. Ovšem samotná schránka žloutku a bílku
může být velice zdravou součástí výživy.

Ten, kdo má doma slepice, jistě zná starý dobrý koloběh: slepičky snesou vejce, my je
zužitkujeme a skořápky následně rozdrtíme a dáme je zpět do slepičího výběhu, aby kur měl
dostatek vápníku a i nadále úspěšně snášel.

Práškem ze skořápek můžeme obohatit i naši stravu. Vaječné skořápky obsahují uhličitan
vápenatý, který podporuje dobrý stav našich kostí a to není vše, skořápky jsou bohaté i na
železo, jód, měď, kobalt, jód, fosfor a zinek. To zní jako skvělá alternativa k tabletám, které
tyto stopové prvky obsahují.

Ideální jsou vajíčka z domácích chovů, nejen kvůli obsahu, ale i kvalitě skořápky. Prášek si
z nich doma vyrobíte velice jednoduše. V první řadě je nutné shromáždit skořápky z alespoň
dvanácti vajíček. Ovšem nestačí je pouze omýt, je nutné zbavit choroboplodných zárodků –
stačí jim čtvrthodinka v troubě předehřáté alespoň na 180⁰. Takto vypražené skořápky
rozemelte v mixéru či rozdrťte v hmoždíři a následně prosejte.

Jemný prášek si pak můžete po kávových lžičkách přidávat do nápojů a jídel. V ideálním
případě by to měly být pochutiny, které neobsahují tuk.

Stačí tak málo a vaše kosti zdravější a klouby ohebnější. Zejména ženám po menopauze hrozí
úbytek kostní hmoty a následné mnohdy komplikované zlomeniny. Díky na vápník bohatému
domácímu skořápkovému preparátu se proces řídnutí kostí zpomalí.

Tak využijte vajíčka hned dvakrát – pochutnejte si a udělejte něco pro zdraví svých kostí.

Získejte zdarma 5 tipů

pro prevenci osteoporózy

Infografika

Užitečný pomocník pro nákup potravin

Odesláním souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.

Infografika

Užitečný pomocník pro nákup potravin